RECEPTURA
Sir mješinski Prljo; pravi se od varenike sa kalica sa kojih je ubran skorup .Varenika se lagano podgrije u nju se sipa sirište, a pošto se usiri, odasipa se surutka, a sir izruči u cjedilo, zaveže i postavlja iznad kotla da se iscijedi. Potom se grudva u cjedilu, stavlja na grudvaricu, pritiskuje daskom sirnicom i kamenom da se bolje ocijedi i presuje.Ocijedjeni sir se vadi iz cjedila, reže u plete (kriške) i stavlja u kalicu da se posoli, a potom u mješinu gdje se dobro sabija.

Špageti sa sirom
Sastojci:
500 g špageta
200 g sira prlja
50 g maslaca ili maslinovog ulja…
malo soli
Priprema:
Kuvajte špagete u slanoj, kipućoj vodi 20 minuta.
Ocijedite, prelijte hladnijom vodom pa opet ocijedite.
Maslac zagrijte, posolite pa u njega stavite špagete da se preprže.
Tople špagete rasporedite po zdjelicama i pospite sirom.
Umjesto špageta možete upotrijebiti i makarone ili neko slično tijesto.
Sir prljo je idealan za razne kombinacije sa tjesteninama: makaroni, spagete, priganice, pite …